Logga

Gunnel Tofts släktsida

Farmors släkt

Farmors fars anor finns till stor del i Skepplanda, Älvsborgs län. En gren bodde i många generationer på gården Fors Baggegården i Skepplanda. En annan gren, som förenade sig med skepplandagrenen,  hade ursprung i Sankt Peders församling, genom skeppsbyggarsläkten Radde. Till Sankt Peder flyttade sergeanten Lars Lundgren, som gifte sig med Anna Radde. Dessa blev föräldrar till min anmoder Eva Sophia Lundgren, som genom gifte hamnade på Fors Baggegården. Lars Lundgrens ursprung klarnade för mig under våren 2016, med hjälp av andra personer i en släktforskningsgrupp på facebook. Allt tyder på att han är född i Romelanda församling, som son till Evert Anundsson Lundgren. Släkten Lundgren är stor, och ganska väl kartlagd. Det är roligt när riktigt gamla mysterier till slut får sin lösning. Under 2018 har jag ägnat lite mer tid åt forskning kring släkten Lundgren, och bl a dokumenterat detta i en liten skrift som blev klar till jul. Innehållet i den kommer även att hamna på min blogg, så läs gärna mer där! Där berättar jag t ex att Evert Lundgren troligen deltog i Karl XII:s fälttåg till Norge 1718, och att även Anund Lundgren var ute i krig med Karl XII, fast några år tidigare.

Farmor Anna Mathilda Larsson föddes i Göteborg, dit hennes far Carl Larsson (sonson till ovannämnda Eva Sofia Lundgren)  inflyttat från Skepplanda. Han gifte sig med änkan Josefina Sofia Olsson, som redan hade flera barn med sin tidigare man Magnus Johansson. Denne hade enligt kyrkböckerna tagit livet av sig genom dränkning. Josefina Sofia var född i Göteborg, som dotter till Sven Jakob Olsson och Inger Ingmarsdotter. Sven Jakobs mor Johanna Ternberg hade sina rötter i Borås, och Ingers rötter hittade jag så småningom i trakten kring Göteborg, Säve, Torslanda, m fl. Ingers far Ingemar Eriksson var tunnbindare, och arbetade på olika sillsalterier i dessa socknar. Han flyttade så småningom till Fässberg med hela familjen, och blev kvar där.

Farmor hade alltså flera halvsyskon på moderns sida, och en av dessa, Gerda Leopoldina Johansson, född 1859, var sångerska och uppträdde i hela Sverige och även på platser i Danmark och Norge. I min blogg finns inlägg om henne, i november och december 2014.